Muzeul de Ştiinţele Naturii – Dorohoi

Muzeul a fost înfiinţat în anul 1953, prin decizia Sfatului Popular Raional Dorohoi, fiind rodul şi strădania unui inimos colectiv de intelectuali din oraşul Dorohoi, dintre care amintim pe Gheorghe Romândaşu, Eleonora Enescu, Constantin Radinschi, Viorica Perian şi Ilie Cerneleanu, care în intervalul a 15 ani au reuşit să strângă un număr de 2699 piese de istorie. Concomitent s-a născut şi pasiunea de a colecta şi achiziţiona şi piese de ştiinţele naturii, astfel că în 1968 exista şi o expoziţie de istorie naturală alcătuită din 105 piese şi 41 de planşe la care s-au adăugat 247 piese primite de la Botoşani. Din 15 iunie 1968, muzeul va deveni de ştiinţele naturii, materialul de istorie fiind preluat de Muzeul Judeţean.

Amplasat în clădirea construită la 1887 ca sediu al Prefecturii Judeţului Dorohoi, muzeul dispune de 17 săli de expoziţie (9 săli cu piese de istorie naturală şi 8 săli cu exponate sticlă şi porţelan).
Patrimoniul muzeal (istorie naturală) însumează circa 276000 exemplare din toate grupele sistematice obţinute din achiziţii şi donaţii de la diverşi colecţionari sau ca rezultat al cercetării în teren de către personalul de specialitate al muzeului.

Printre achiziţiile cele mai importante se numără colecţia entomologică prof. Ioan Nemeş, colecţie catalogată ca fiind a 3-a din ţară din punct de vedere al valorii ştiinţifice; colecţia de lepidoptere exotice farmacist Weber Wilhelm; colecţia de păsări exotice (Zair-Africa) prof. Rang Cătălin etc.

Muzeul face schimburi de publicaţii cu muzee din ţară şi străinătate, fapt care a dus la îmbunătăţirea substanţială a literaturii de specialitate, biblioteca având peste 6500 volume.
În plus, dispune şi de un mic spaţiu cu păsări şi peşti exotici ce completează cu o notă vie caracterul naturalist al muzeului.